17. srpnja 2016. Šesnaesta nedjelja kroz godinu

Liturgija

C16 VKG16

 

Prvo čitanje: Post 18,1-10a
Drugo čitanje: Kol 1,24-28
Evanđelje: Lk 10,38-42

 

Zborna molitva
Molimo te, Gospodine, budi nam milostiv i darežljiv.
Produbi nam nadu, vjeru i ljubav, da ustrajemo
u budnosti i vršenju tvoga zakona.
Po Gospodinu.


Darovna molitva

Bože, ti si u jedinoj žrtvi svoga Sina ispunio razne žrtve starog Saveza.
Primi ovaj naš dar, blagoslovi ga kao i prinos Abelov: što svaki od nas
prikazuje tebi na čast nek bude na spasenje svima. Po Kristu.


Popričesna molitva

Budi, Gospodine, uza svoj narod.
Nahranio si nas nebeskim otajstvima:
daj da iz stare grešnosti prijeđemo
u novi život. Po Kristu.

 

 

Razmišljanje uz biblijska čitanja

DOBAR I BOLJI

      Obično se Marta i Marija, sestre iz današnjeg evanđeoskoga odlomka, prikazuju kao predstavnice dvaju suprotstavljenih pogleda na kršćanski život i kršćanski angažman. Po takvim tumačenjima Marta predstavlja kršćansku akciju, dok je Marija predstavnica kršćanske kontemplacije.
     Dakako da je i na takav način moguće tumačiti ovaj evanđeoski odlomak, no valja se čuvati shvaćanja po kojemu bi jedno bilo dobro, a drugo loše. Ili da bi, za račun jednoga, trebalo izbjegavati drugo. Pravo kršćansko življenje uključuje i jedno i drugo. I kontemplaciju, odnosno molitveno prijanjanje uz Boga, i akciju, odnosno djelotvornu ljubav prema bližnjemu.

Bolji dio
    
Ne radi se o dobrom i lošem izboru, nego o dobrom i boljem izboru. Obje stvari su dobre, no jedna je ipak bolja.
     Mi kršćani vjerujemo da je temelj svakog djelovanja uranjanje u Boga i pristajanje uz Božju volju. Potrebno je najprije tražiti Kraljevstvo Božje i pravdu njegovu, kao što nam to Isus govori na drugom mjestu. To je ono što je temeljno. Bez toga je nemoguće išta drugo napraviti a da bude Bogu na slavu i ljudima na korist. Zato je molitva sastavni dio kršćanskoga života. Nepojmljivo je da postoji kršćanin koji nije molitelj.
     Drugi dio je također važan. No Bog može učiniti čudo i bez našeg nastojanja. Bog može svoje milosrđe obilno iskazati ljudima. Najredovitije ga iskazuje po djelovanju dobrih ljudi, ali može i bez njih. No obraćenje, osobno opredjeljenje za Boga i molitveno sjedinjenje s Bogom se ne može dogoditi ako mi zatvorimo svoje srce.

Marija je izabrala
    
Druga bitna stvar u ovom evanđeoskom odlomku je svijest o tome da je potrebno napraviti izbor. Mnogi znaju uzdahnuti da je život borba. No, iz kršćanske perspektive gledano, život je dar koji primamo i u njemu je potrebno izabirati. Svakodnevno.
     Marija je primjer prepoznavanja trenutka i pristajanje uz Boga. Marta predstavlja tradiciju, strukture koje funkcioniraju svojim uhodanim ritmom. Marija je ona koja je sposobna istrgnuti se iz nametnutih okvira i učiniti ono što je u tom trenutku najpotrebnije.
     Marija je izabrala bolji dio. Bolji i zato jer na kraju ovoga života sobom nosimo duhovne, a ne materijalne vrijednosti.

N. K.