07. svibnja 2017. Četvrta vazmena nedjelja

isus pastir

Prvo čitanje: Dj 2,14a.36-41

Drugo čitanje: 1 Pt 2,20b-25

Evanđelje: Iv 10,1-10

 

 

Zborna molitva
Svemogući vječni Bože,
dovedi nas u društvo nebesnika:
nek stado tvojih vjernih,makar skromno,
prispije onamo kamo ga predvodi hrabri Pastir.
Po Gospodinu.

Darovna molitva
Udijeli nam, molimo, Gospodine,
da te uvijek hvalimo ovim vazmenim otajstvima.
U njima nas trajno ispravljaš:
daj da nam budu izvor vječne radosti. Po Kristu.

Popričesna molitva
Pastiru dobri, pogledaj svoje stado
otkupljeno dragocjenom krvlju tvoga Sina
i vodi ga na svoje vječne pašnjake.
Po Kristu.

 

Razmišljanje uz biblijska čitanja

 

DA ŽIVOT IMAJU U IZOBILJU

 

Objašnjavajući razlog svoga utjelovljenja, Isus govori da je došao na svijet zato da ljudi život imaju. I to ne život bilo kako i bilo koliko, nego da život žive u izobilju.

Kao što je Izabranom narodu ponudio upute za život i rekao da se, prihvaćajući ih ili odbacujući, opredjeljuju za život ili za smrt, tako je, u punini vremena, Isus došao na svijet da nam svojom riječju i primjerom posvjedoči vrijednost života i njegovu ljepotu. I da nam ukaže na tragičnu stranu opredjeljenja za smrt.

Mi kršćani smo pozvani, nakon što napravimo osobno temeljno opredjeljenje, biti svjedoci života. Svjedoci da onaj tko se opredijeli za život prema Božjoj volji doista živi život u punom bogatstvu, sreći i izobilju. Ali, jednako tako, pozvani smo dizati svoj glas protiv civilizacije smrti koja je sveprisutna u našemu vremenu. Mi kršćani smo dužni biti svjedoci i promicatelji civilizacije života.

Dignimo svoj glas, ispružimo ruke i otvorimo srce kako bi ovaj svijet prestao biti stratište. Mi kršćani se ne možemo i ne smijemo miriti sa civilizacijom smrti. Zar da šutimo dok igdje u svijetu traju ratovi? Zar da šutimo dok postoje zemlje koje dopuštaju smrtne kazne, pobačaje i eutanaziju?

Osim sa ova četiri najočitija oblika opredjeljenja za civilizaciju smrti, kršćani se ne smiju miriti ni s ičim drugim što vrijeđa čovjekovo dostojanstvo. Zar kršćani smiju zašutjeti dok u svijetu postoji diskriminacija? Dok postoji glad i siromaštvo? Zar da se mirimo s nijekanjem osnovnih čovjekovih prava? Zar možemo prihvatiti manipuliranje, zaglupljivanje i forsiranje površnosti?

Mi kršćani smo učenici onoga koji je došao na svijet da svaki čovjek ima život u izobilju i dužni smo sve činiti da se to i dogodi. Da svatko ima pravo na život. I da mu život izobiluje ljepotom.

Isus nas opominje da ne odbacimo pravi život radi imitacije života, kratkotrajnih surogata ili kiča bez pokrića. Isus nam nudi život. Pravi život dostojan čovjeka. Ako smo svjesni da imamo samo jedan život, samo jednu priliku života na zemlji, postat će nam odmah jasno da je besmisleno pristati na išta manje od najboljega.

Isusovo svjedočanstvo u Ivanovom evanđelju Ja dođoh da život imaju, nastavlja se riječima, tako tipičnim za Isusa koji je Krist – u izobilju da ga imaju. Isus nam ne daruje samo život. Nipošto. Onome tko povjeruje Isusu i prizna se njegovim, Isus u izobilju daruje svoj Život. Bog, neograničen i neobuhvatan, neizmjerno daruje život onome koji ga želi. Bog se ne da nadmašiti u dobroti.

Istina je to koju čovjek doživi ako se bezrezervno uputi u avanturu življenja prema Božjoj Riječi. Ja vam to ne mogu protumačiti. Ali svatko od nas to može iskusiti na vlastitoj koži, ako se odvaži prihvatiti Isusa. Život promotren iz perspektive uskrsnuća dokazuje nam da ima smisla pokušati.

  1. K.

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Zaštita privatnosti
Kolačići

KAKO DO NAS


PRATITE NAS NA FACEBOOK-U!