24. rujna 2017. Dvadeset i peta nedjelja kroz godinu

Liturgija

 

A17 VKG25

 

Prvo čitanje: Iz 55,6-9
Drugo čitanje: Fil 1,20c-24.27a
Evanđelje: Mt 20,1-16a

 

Zborna molitva
Bože, sav si svoj zakon sveo na ljubav prema tebi i bližnjemu.
Daj da vršimo tvoje zapovijedi i postignemo vječni život.
Po Gospodinu.

 

Darovna molitva
Gospodine, primi darove svoga naroda
da nebeskim otajstvima postignemo
što vjerom i djelom ispovijedamo.
Po Kristu.

 

Popričesna molitva
Gospodine, ti nas hraniš svojim otajstvima.
Odgajaj nas neprestano uredbama svoga milosrđa
da plodove otkupljenja donosimo i u otajstvima i u vladanju.
Po Kristu.

 

 

Razmišljanje uz biblijska čitanja

ŽIVOT KRIST, A SMRT DOBITAK

 

     Prispodoba o kojoj čitamo u današnjem evanđeoskom odlomku ne govori o ekonomiji, niti nadničarenju, nego je priča o Kraljevstvu Nebeskom. I to je potrebno razumjeti da bismo mogli shvatiti poruku koju nam Krist želi poručiti.

Pošalje ih u vinograd
     Za shvaćanje prispodobe potrebno je uočiti dvije stvari.
Prije svega, radi se o pozivu na koji se radnici odazivaju. Bez obzira u koje vrijeme se dogodio poziv, unajmljeni radnici ga prihvaćaju i odlaze u vinograd.
Druga stvar je činjenica da su radnici u vinogradu radili. Primili su plaću za svoj posao, a ne za trajanje posla.
Bog nas sve poziva na obraćenje i potiče da živimo u skladu s Evanđeljem. Na nama je da prihvatimo njegov poziv. Pritom nije bitno kada ćemo ga čuti i prihvatiti, nego je bitno da ga čujemo i prihvatimo. A potom je potrebno kvalitetno nastojati živjeti svoje opredjeljenje.
     Zbunjujuća plaća biva jasnija kada se namjesto novčanog iznosa upotrijebi pojam jedenja do sitosti. Ako Domaćin svakoga nahrani do sitosti, onda niti oni koji su najranije unajmljeni ne mogu pojesti više nego što mogu. Drugim riječima, blaženstvo Kraljevstva Božjega će u potpunosti ispuniti svakoga tko prihvati Isusov poziv i zauzeto živi svoje kršćansko opredjeljenje.

Ta meni je živjeti Krist, a umrijeti dobitak
    
Imajući na pameti da nepomućeno zajedništvo s Bogom kroz svu vječnost, odnosno Kraljevstvo Nebesko donosi potpunu sreću, možemo shvatiti sv. Pavla koji čezne za smrću jer mu ona omogućuje susret s Bogom. Ali istodobno prihvaća s radošću život jer mu on omogućava služenje Kristu po služenju braći i sestrama.
I to je pravi stav koji bismo trebali imati mi kršćani. Istodobna radost zbog života i radi smrti. Veselje zbog onoga što imamo i onoga što ćemo u punini tek imati.
I to sve u poniznoj svijesti da nismo bolji od drugih ako nam je prije pružena prilika da upoznamo Krista i da ga nasljedujemo. Jer Bog ne gleda na to koliko dugo smo kršćani, nego kojom ljubavlju živimo svoje kršćansko opredjeljenje na koji smo, milošću Duha Svetoga, pozvani po Božjoj volji.

       N. K.