PREOBRAŽENJE

  1. korizmena nedjelja, 17.03.2019.g.

Prvo čitanje:  Post 15, 5-12.17-18

Drugo čitanje: Fil 3, 17 – 4, 1

Evanđelje: Lk 9, 28b-36

 

Zborna molitva

Bože, ti nam zapovijedaš da slušamo tvoga ljubljenoga Sina.

Krijepi nas svojom riječi i čisti nam pogled duha,

da se radujemo s gledanja tvoje slave. Po Gospodinu.

 

Darovna molitva

Molimo te, Gospodine, da ova žrtva izbriše naše krivice

te nam dušu i tijelo posveti za slavlje vazmenih blagdana.

Po Kristu.

 

Popričesna molitva

Gospodine, primili smo otajstva proslave tvoga Sina.

Primi našu hvalu što nam već na zemlji daješ

dijela s nebesnicima. Po Kristu.

 

Razmišljanje uz biblijska čitanja

PREOBRAŽENJE

           Isus dopušta da tri apostola – Petar, Jakov i Ivan – sudjeluju  već u slavi na gori preobraženja, koju će on imati kao uskrsnuli. Oni smiju već unaprijed nešto "kušati" od slave nebeskoga kraljevstva. Dok slušaju Očev glas s neba, koji upućuje na Isusa kao svoga izabranog Sina, oni trebaju biti ojačani u vjeri.

           Bog pokazuje apostolima, da ima nešto veće nego što čovjek može sebi predstaviti.  Također tamo, gdje mi ne proziremo Božje planove, on zna put i sve upravlja i okreće za naše dobro.

           Glas Očev s neba traži od apostola, da slušaju Sina Božjeg – Isusa.  Na njega se trebaju osloniti; njemu se potpuno trebaju povjeriti. On je poslanik Oca nebeskoga, i kao što Otac šalje njega, tako će Isus Krist nakon svoga uskrsnuća poslati apostole u sav svijet, da bi oni svjedočili za njega. Tko sluša Božju riječ, stoji na čvrstom tlu. Ne treba očajavati, iako je puno toga u svijetu nesigurno.

            I tako, nakon jedinstvenog doživljaja na brdu, trojica apostola: Petar, Ivan i Jakov nose u srcima duboko iskustvo Gospodinova preobraženja. Oni su doživjeli nešto neobično, nesvakidašnje, što još ne mogu razumjeti. Boje se, da to nekome saopće i šute o tome. Tek kad je Isus umro na križu i uskrsnuo od mrtvih, postaju svjesni, kako su oni unaprijed pripremljeni po Božjoj milosti za ove događaje.

           Čuvajmo zahvalno i mi u našim srcima sve dobre časove našega života. Neka nam Bog daruje puno utjehe, da budemo ojačani za vrijeme kušnje, križa i patnje. Teški časovi će doći, ali tko je svoje srce utemeljio u vjeri u Boga, ne treba se ništa bojati. U pravo vrijeme Gospodin Bog će sve na dobro okrenuti, izvršiti  i primiti nas u slavu nebesku.

(Priređeno prema tekstu objavljenom na stranici www.franjevci-split.hr)

O NAMA

U zapadnom dijelu Zagreba, podno jugozapadnih obronaka Medvednice prostire se župa sv. Josipa Radnika

U životu župe sudjeluje oko 9000 župljana, a naša mala crkva tako svake nedjelje postaje mjesto slavljenja sv. mise i okupljanja oko zajedničkog stola Gospodinova.

Više ...

LAJKAJTE NAS NA FACEBOOK-U!