BOG IDE S NAMA NA SVIM PUTEVIMA

3. korizmena nedjelja, 24.03.2019.g.

Prvo čitanje: Izl 3, 1-8a.13-15

Drugo čitanje: 1Kor 10, 1-6.10-12

Evanđelje: Lk 13, 1-9

 

Zborna molitva

Bože, izvore milosrđa i sve dobrote, odredio si lijek našim grijesima:

post, molitvu i djela ljubavi. Priznajemo da smo grešni.

Savjest nas optužuje. Molimo te: iskazuj nam uvijek svoje milosrđe.

Po Gospodinu.

 

 

Darovna molitva

Gospodine, po ovoj nam žrtvi oprosti grijehe

i pomozi da i mi praštamo svojoj braći.

Po Kristu.

 

 

Popričesna molitva

Gospodine, već na zemlji nahranio si nas kruhom s neba

i dao nam zalog onoga što još ne vidimo. Smjerno te molimo:

što sada u otajstvu slavimo, nek se ostvari u punoj istini.

Po Kristu.

Razmišljanje uz biblijska čitanja:

BOG IDE S NAMA NA SVIM PUTEVIMA

          U plamtećem grmu objavljuje se Bog Mojsiju kao "Ja jesam". To ime, koje izražava puninu bića i života, ujedno ostaje tajna: Bog se okreće nama ljudima i pokazuje nam svoju blizinu, bez da mi možemo iscrpsti i istražiti njegovo biće. Obećanje ipak glasi: Bog ide na put s nama; on vodi i prati svoj narod, kojeg je izabrao u ljubavi.

          To vrijedi u znatnoj mjeri za narod novoga saveza, Crkvu. Mi bivamo obdareni po Božjim darovima u svetim sakramentima: prije svega u svetom krštenju, u kojem smo primili božanski život, i u svetoj euharistiji, u kojoj se taj božanski život hrani i jača.  Također je i za nas Bog "Ja jesam". U Isusu Kristu Bog se konačno stavio na stranu ljudi i nas oslobađa po svojoj muci i smrti od svih grijeha i svakoga zla.

          U evanđelju Isus govori o potrebi obraćenja, i donosi nam prispodobu o smokvi koja je već tri godine besplodna. U toj prispodobi slušamo vinogradara koji govori gospodaru vinograda: "Gospodaru, ostavi je još ove godine dok je ne okopam i ne pognojim. Možda će ubuduće ipak uroditi. Ako li ne, posjeći ćeš je."

          Koji optimizam, koje povjerenje, koja nada, koja strpljivost, koja unutarnja snaga se skriva u ovom malom i poniznom "možda?

          U vinogradaru možemo vidjeti Isusa, koji moli gospodara vinograda, svoga Oca za nas, koji smo stablo, da smijemo ostati. Isus nas zastupa pred Ocem, on je naš zagovornik kod Oca (usp. Rim 8,26; Heb 4,15-16.). Isus Krist je nada za nas. Možda se i sami dovoljno ne obraćamo i ne mijenjamo, a isto tako možda smo na izmaku strpljivosti s drugima. Isus je u takvim situacijama snaga nade za mene i za druge. O njemu se kaže, da je došao, da "trske stučene prelomiti neće, stijenja što tek tinja neće ugasiti" (usp. Mt 12,20)

           Kada netko dođe i kaže: "Dajem ti još jednu šansu!", kada netko ima strpljivosti i kaže "možda", to povjerenje na mogući način vodi do neočekivanih plodova, do novoga života. Tako gledajući Isus je u ovom evanđelju čovjek, koji ima puno strpljivosti s nama, koji nam daje šansu, gdje nju nama drugi ne daju, a moguće je, da je  i mi drugima ne dajemo. Kao što je vrtlar u živom odnosu sa svojim cvijećem i sa svojim stablima, tako je Bog prema nama  u živom i dobrohotnom odnosu. Taj "možda" je ipak puno u našim rukama.

(Priređeno prema tekstu objavljenom na stranici www.franjevci-split.hr)

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Zaštita privatnosti
Kolačići

KAKO DO NAS


PRATITE NAS NA FACEBOOK-U!