Prva nedjelja došašća - 27.11.2011.

 

Prvo čitanje: Iz 63,16b-17.19b;64,2b-7

Drugo čitanje: 1 Kor 1,3-9

Evanđelje: Mk 13,33-37


Zborna molitva
Svemogući Bože, mi s vjerom iščekujemo Kristov dolazak.
Udijeli, molimo te, da mu idemo ususret pravednim životom te nas,
kad dođe, postavi sebi s desne i uvede u kraljevstvo nebesko.
Po Gospodinu.

Darovna molitva
Gospodine, prinosimo ti ovaj kruh i vino, dar tvoje dobrote.
U ovoj službi pretvaraš ih u sakramenat svoga Sina:
daj da nam on bude dar vječnog otkupljenja.
Po Kristu.

Popričesna molitva
Gospodine, daj da nam bude na korist slavljenje ovih otajstava:
po njima nas u prolazu zemaljskim životom nauči ljubiti vječna nebeska dobra.
Po Kristu.

 

Razmišljanje uz biblijska čitanja

 

BDIJTE!

Oba današnja čitanja postaju nam jasna tek ako ih razumijemo u svjetlu evanđeoskog odlomka. Bez evanđelja postoji opasnost da ih krivo shvatimo i krivo živimo.

Nečisti i okaljani

Čitanje iz Knjige proroka Izaije nam doziva u pamet vlastitu grešnost i nedostojnost pred Bogom. Posvješćuje se činjenica da smo oni koji prečesto odlutamo s Božjeg puta te da nam je srce otvrdlo pa ne pokazujemo ljubav ni prema Bogu ni prema čovjeku.

Dok je s jedne strane potrebno da budemo svjesni svoje ništavnosti, s druge strane postoji opasnost da se potpuno udaljimo od Boga i zaključimo kako nam nema spasa.

 

Milost i bogatstvo

U poslanici koju je sv. Pavao napisao Korinćanima osjeća se potpuno drugačiji naglasak. Osjeća se svečanost, zahvaljivanje i svijest o otkupljenosti.

Potrebno je da doista prepoznamo milost što nam je dana po Isusu koji je Krist i svakovrsno bogatstvo darova Duha Svetoga što svjedoče o Očevoj ljubavi. Ipak, bilo bi preuzetno pomisliti da nam nije potrebno svakodnevno budno paziti da ne padnemo dok mislimo da čvrsto stojimo.

 

Bdijte jer ne znate kada je čas

Te dvije krajnosti koje na prvi pogled mogu izgledati nespojive, evanđeoski odlomak povezuje u jedno. I potiče nas da živimo svjesni vlastite svetosti i grešnosti. Da živimo znajući koliko je neizmjerna Božja ljubav i koliko je slaba naša narav. Da svakodnevno idemo kroz život imajući na umu da smo pozvani rasti, ali da u bilo kojem trenutku možemo pasti.

Bog nam je darovao sebe. Spasenje po Kristu i milost u Duhu Svetome. Povjerio nam je bogatstvo svoje ljubavi. Na nama je da budemo budni i marljivi. Da čuvamo i razvijamo ono što nam je povjereno do ponovnog Kristova dolaska.

Prvotni zanos s vremenom slabi. No, prava vjernost Bogu i čovjeku očituje se u svakodnevnom življenju vlastitoga opredjeljenja. U obavljanju redovitih dužnosti. Pa čak i onda kad nas umor i mrak svladaju. Potrebno je bdjeti. Ne dopustiti da nam klone volja, otvrdne srce i presahne nadahnuće za činjenje djela ljubavi prema čovjeku u potrebi.

 

 

Preuzeto iz Nedjeljnog liturgijskog listića varaždinske katedrale

Zupa-gajnice.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Daljnjom pretragom naših stranica, slažate se sa uvjetima korištenja kolačića (cookies).