Druga nedjelja došašća 4.12.2011.

Prvo čitanje: Iz 40,1-5.9-11

Drugo čitanje: 2 Pt 3,8-11

Evanđelje: Mk 1,1-8

Zborna molitva
Svemogući i milosrdni Bože,
dok hitimo ususret tvome Sinu daj da nas zemaljske obveze
i brige ne smetu; nebeska mudrost tvoje riječi nek nas uvede
u zajedništvo njegove sudbine. Koji s tobom.

Darovna molitva
Gospodine, nek nas ponizne molitve i skromni prinosi
pomire s tobom: ne možemo se pouzdati u svoje zasluge,
priteci nam u pomoć svojom milošću. Po Kristu.

Popričesna molitva
Gospodine, nahranio si nas duhovnim jelom. Smjerno
te molimo: po sudjelovanju u ovom otajstvu nauči nas,
u svjetlu svoje mudrosti, zemaljskim se dobrima
pravilno služiti, a za nebeskim težiti. Po Kristu.

 

Razmišljanje uz biblijska čitanja

ZNATI SVOJE MJESTO I POSLANJE

Skromnost je tipična oznaka kršćana. Ali ne skromnost u smislu omalovažavanja i obezvrjeđivanja sebe, nego u pravom smislu toga pojma – realna slika o sebi. Dvije stvari koje nas mogu omesti u življenju skromnosti su vlastito podcjenjivanje i precjenjivanje sebe.

 Pripravite put Gospodnji

Današnja biblijska čitanja nam svjedoče koliko smo važni. Koliko Bog na nas računa i želi nas za svoje suradnike. Zato nitko ne bi smio podcijeniti sebe i smatrati se sporednim ili nevažnim čovjekom.

Ipak, kao što nam primjerom pokazuje Ivan Preteča u današnjem evanđeoskom odlomku, ne smijemo se precijeniti i pomisliti da smo važniji od sebe. Valja nam znati koje je naše mjesto, poglavito u odnosu na Boga.

 

Tješite, tješite moj narod

Upravo kršćanska skromnost, koja nam pomaže da prepoznamo svoje mjesto i poslanje, uči nas da odgovorno pristupimo svijetu u kojemu živimo. Jedan od načina na koji ćemo pokazati svijest o vlastitoj vrijednosti i važnosti je i sudjelovanje u parlamentarnim izborima koji se danas događaju.

Sudjelovanje u izborima nije samo naše građansko pravo i naša dužnost, nego je ujedno znak kršćanske ljubavi prema prostoru i vremenu što nam ga je Bog povjerio. Zato je i sudjelovanje u izborima potrebno popratiti molitvom.

S jedne strane molitvom da nama Bog otvori oči i prosvijetli pamet da znamo prepoznati, a potom i izabrati ljude koji će najkvalitetnije služiti Hrvatskoj u vremenima koja su pred nama. Pritom je posebno bitno paziti da ne dajemo moć u ruke onima koji bi je mogli upotrijebiti protiv dostojanstva čovjeka, obitelji i naroda, nego da dopustimo da zakone donose oni koji će poštivati čovjekovo dostojanstvo od začeća do prirodne smrti te omogućiti da čovjek poštenim radom skrbi za sebe i svoju obitelj

Premda ne treba precjenjivati značenje parlamentarnih izbora, ipak je činjenica da ćemo danas ovlastiti neke ljude da usmjeravaju Hrvatsku i obilježe našu zajedničku budućnost svojim svjetonazorom. Zato je bitno da izaberemo one koji će znati prepoznati bilo hrvatskoga naroda, našu tradiciju i moral, kako bismo živjeli bez straha i u miru. Da nam se ne dogode vremena u kojima će manjina terorizirati većinu i godine u kojima će pojedinci nametati običaje suprotne volji većine u našem narodu i društvu.

 

Preuzeto iz Nedjeljnog liturgijskog listića varaždinske katedrale

 

Zupa-gajnice.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Daljnjom pretragom naših stranica, slažate se sa uvjetima korištenja kolačića (cookies).