Podsjetnik za vjenčanje

 

 1. Vjenčanje prijavljuju i sve pojedinosti dogovaraju osobno zaručnici, i to zajednički.
 2. Najavu vjenčanja i dogovor oko termina moguće je učiniti i nekoliko mjeseci prije samoga vjenčanja.

   

 3. U skladu s crkvenim zakonikom, zaručnici bi se trebali vjenčati u svojoj župi (bilo župi mladenca, bilo župi mladenke).

   

 4. Ukoliko imaju opravdani razlog, zaručnici se mogu vjenčati i u nekoj trećoj župi. No, prvo se trebaju javiti svome župniku (bilo u župu mladenca, bilo u župu mladenke), koji će im izdati Dopuštenje za sklapanje ženidbe izvan vlastite župe ili Otpusnicu za vjenčanje. Taj dokument donose u župu gdje se žele vjenčati.

   

 5. Najmanje mjesec dana prije vjenčanja, zaručnici se trebaju javiti u župni ured, pri čemu trebaju donijeti slijedeće dokumente:

  • Krsni i Slobodni list - dokument koji se podiže u župi krštenja (ako su kršteni u ovoj župi, dokument ne trebaju prethodno podizati).
  • Formulare dobivene u MATIČNOM UREDU (kako bi crkveno vjenčanje imalo pravni učinak i na civilno-pravnom području.
  • Potvrdu o pohađanju ZARUČNIČKOG TEČAJA
 6. Ukoliko se zaručnici nakon prethodno najavljenog vjenčanja i dogovorenog termina, u ovom župnom uredu ne pojave s potrebnim dokumentima najmanje mjesec dana prije dogovorenog termina, smatrat ćemo da su odustali od vjenčanja i izbristi dogovoreni termin.

   

 7. Taksa crkvenog vjenčanja iznosi 300,00 kn. Kićenje crkve i sviranje pod obredom vjenčanja je u vlastitom aranžmanu mladenaca.

   

 8. Lijepo molimo da mladenci i svatovi budu pred crkvom 10 minuta prije zakazanog termina, kako bidmo obred mogli početi na vrijeme.

   

 9. Zbog dostojanstvenog crkvenog vjenčanja i svetosti prostora u kojem se ono odvija, molimo dolično ponašanje svih prisutnih.

   

 10. Snimanje i fotografiranje moguće je za vrijeme obreda, a nakon njega mladenci se u crkvi mogu fotografirati ukoliko to dopušta raspored daljnjih crkvenih događanja.

   

 11. Nije dopušteno bacanje latica, konfeta, riže... u crkvi i pred crkvom za vrijeme i poslije vjenjčanja. Ne zaboravimo da je bacanje riže poganski običaj koji nema nikakve veze s kršćanstvom.

   

S poštovanjem i uz srdačan pozdrav

Vaš župnik Ljubomir Vuković

 

O NAMA

U zapadnom dijelu Zagreba, podno jugozapadnih obronaka Medvednice prostire se župa sv. Josipa Radnika

U životu župe sudjeluje oko 9000 župljana, a naša mala crkva tako svake nedjelje postaje mjesto slavljenja sv. mise i okupljanja oko zajedničkog stola Gospodinova.

Više ...

LAJKAJTE NAS NA FACEBOOK-U!