1. Vjenčanje prijavljuju i sve pojedinosti dogovaraju osobno zaručnici, i to zajednički.
 2. Najavu vjenčanja i dogovor oko termina moguće je učiniti i nekoliko mjeseci prije samoga vjenčanja.

   

 3. U skladu s crkvenim zakonikom, zaručnici bi se trebali vjenčati u svojoj župi (bilo župi mladenca, bilo župi mladenke).

   

 4. Ukoliko imaju opravdani razlog, zaručnici se mogu vjenčati i u nekoj trećoj župi. No, prvo se trebaju javiti svome župniku (bilo u župu mladenca, bilo u župu mladenke), koji će im izdati Dopuštenje za sklapanje ženidbe izvan vlastite župe ili Otpusnicu za vjenčanje. Taj dokument donose u župu gdje se žele vjenčati.

   

 5. Najmanje mjesec dana prije vjenčanja, zaručnici se trebaju javiti u župni ured, pri čemu trebaju donijeti slijedeće dokumente:

  • Krsni i Slobodni list - dokument koji se podiže u župi krštenja (ako su kršteni u ovoj župi, dokument ne trebaju prethodno podizati).
  • Formulare dobivene u MATIČNOM UREDU (kako bi crkveno vjenčanje imalo pravni učinak i na civilno-pravnom području.
  • Potvrdu o pohađanju ZARUČNIČKOG TEČAJA
 6. Ukoliko se zaručnici nakon prethodno najavljenog vjenčanja i dogovorenog termina, u ovom župnom uredu ne pojave s potrebnim dokumentima najmanje mjesec dana prije dogovorenog termina, smatrat ćemo da su odustali od vjenčanja i izbristi dogovoreni termin.

   

 7. Taksa crkvenog vjenčanja iznosi 300,00 kn. Kićenje crkve i sviranje pod obredom vjenčanja je u vlastitom aranžmanu mladenaca.

   

 8. Lijepo molimo da mladenci i svatovi budu pred crkvom 10 minuta prije zakazanog termina, kako bidmo obred mogli početi na vrijeme.

   

 9. Zbog dostojanstvenog crkvenog vjenčanja i svetosti prostora u kojem se ono odvija, molimo dolično ponašanje svih prisutnih.

   

 10. Snimanje i fotografiranje moguće je za vrijeme obreda, a nakon njega mladenci se u crkvi mogu fotografirati ukoliko to dopušta raspored daljnjih crkvenih događanja.

   

 11. Nije dopušteno bacanje latica, konfeta, riže... u crkvi i pred crkvom za vrijeme i poslije vjenjčanja. Ne zaboravimo da je bacanje riže poganski običaj koji nema nikakve veze s kršćanstvom.

   

S poštovanjem i uz srdačan pozdrav

Vaš župnik Ljubomir Vuković

 

Zakon crkvenog prava

Kan. 874

1. Da bi se komu dopustilo preuzeti službu kuma, potrebno je:

1. da ga odredi sam krštenik ili njegovi roditelji ili onaj tko ih zamjenjuje ili, ako tih nema, župnik ili krstitelj i da je prikladan te da ima nakanu vršiti tu službu;

2. da je navršio šesnaestu godinu života, osim ako dijecezanski biskup odredi drugu dob ili ako župnik ili krstitelj smatraju da zbog opravdana razloga treba da se dopusti iznimka;

3. da je katolik, potvrđen iveć pričešćen i da provodi život u skladu s vjerom i preuzetom službom;

4. da nije udaren nikakvom zakonito izrečenom ili proglašenom kanonskom kaznom,

5. da nije otac ili majka krštenika.

2. Krštenoj osobi koja pripada nekatoličkoj crkvenoj zajednici dopušta se da bude samo svjedok krštenja, i to jedino zajedno s katoličkim kumom.

 

nedjeljom: 08.30 h (pjeva župni zbor), 10.30 h dječja misa (pjeva dječji zbor „Josipov izvor“) i 18.30 h misa za mlade (pjeva zbor mladih „Credo“)


 

radnim danom: su mise tijekom cijele godine u 18:30, osim u Došašću ili Adventu, kad su mise Zornice u 06:00 h ujutro, te za vrijeme blagoslova obitelji u 07:30 h.


ZORNICE U PROSINCU: su svakog radnog dana u 06:00 sati. (večernjih misa radnim danom nema…)

 

Na Badnjak su dvije mise Polnoćke. Dječja u 20:00, i glavna u 24:00


Kroz Božićno vrijeme, na sam Božić, Štefanje, Novu Godinu i Sveta Tri kralja raspored misa je kao u nedjelju, a radnim danima zbog Blagoslova obitelji u 7:30 sati. Na Staru godinu u 18:30 biti će misa Zahvalnica za sva primljena dobra u protekloj godini.

  


BEZGREŠNO ZAĈEĆE B.D.M.:  06:00 i 18:30


 SVIJEĆNICA: Prikazanje Gospodnje ili Svijećnica. Sveta misa su u 08.30 i u 18.30. Moći ćete si nabaviti svijeće i štitnike za svijeće pred crkvom. (cijena – po volji)


Na PEPELNICU je zapovijedani post i nemrs (početak korizme). Misa na kojoj će biti i pepeljenje je u 18.30. sati.  


  Na svetkovinu Navještenja Gospodnjeg ili Blagovijesti misa je u 18:30 sati


Na VELIKI ČETVRTAK Gospodin je ustanovio Sv. Misu (Euharistiju) i Svećenički red; Sv. Misa je u 18:30.

Na VELIKI PETAK biti će u 18:30 obredi Muke Gospodnje (klanjanje Sv. Križu)… Post i nemrs… (milostinja ide za Sv. Grob u Jeruzalemu).

Na VELIKU SUBOTU (obredi u 20:00) - Gospodin je u grobu! Crkva će biti otvorena za posjet Božjem grobu cijelog dana! Navečer na kraju vazmenog bdijenja biti će BLAGOSLOV JELA. Moći ćete si nabaviti svijeće…

Na USKRS  su mise u 06:00 h, 08:30 h, 10:30 h i 18:30 h

Blagoslov jela je na jutarnjoj misi u 06:00 sati.

USKRSNI PONEDJELJAK: mise su ujutro u 08:30, i navečer u 18:30.


SV. JOSIP RADNIK: mise su ujutro u 08:30, svečana misa (KRIZMA) u 11:00 i navečer u 18:30.


SVIBANJSKE POBOŽNOSTI u mjesecu svibnju su svakog dana osim subote i nedjelje u 18:00. Moli se krunica i litanije u čast Majci Božjoj


 SPASOVO: na blagdan Uzašašća Gospodnjega sv. Mise biti će u 08:30 i u 18:30.


VELIKA GOSPA: mise su ujutro u 08.30 i navečer u 18.30


Na svetkovinu SVIH SVETIH, mise su ujutro u 08.30 i navečer u 18.30

Potkategorije

O NAMA

U zapadnom dijelu Zagreba, podno jugozapadnih obronaka Medvednice prostire se župa sv. Josipa Radnika

U životu župe sudjeluje oko 9000 župljana, a naša mala crkva tako svake nedjelje postaje mjesto slavljenja sv. mise i okupljanja oko zajedničkog stola Gospodinova.

Više ...

LAJKAJTE NAS NA FACEBOOK-U!