15. nedjelja kroz godinu, 15.07.2018.g.

Ispis

Prvo čitanje: Am 7, 12-15

Drugo čitanje: Ef 1, 3-14

Evanđelje: Mk 6, 7-13

 

Zborna molitva

Bože, ti zalutalima pokazuješ svjetlo istine da se na pravi put vrate. Daj svim kršćanima da odbace što je kršćanstva nedostojno, a traže što mu priliči. Po Gospodinu.

 

Darovna molitva

Gospodine, pogledaj darove Crkve moliteljice

da po pričesti napredujemo u svetosti života. Po Kristu.

 

Popričesna molitva

Gospodine, primili smo tvoje darove.

Daj da svakim slavljenjem ovog otajstva

napredujemo u svetosti života. Po Kristu.

 

Razmišljanje uz biblijska čitanja

GOSPODIN IH ŠALJE DVA PO DVA

           U Markovom evanđelju, Isus šalje apostole da idu ljudima dva po dva. Oni ne dolaze u vlastito ime, nego po dva, i doduše jer ih Isus sam šalje. Ime apostol znači poslanik. Ako apostoli dolaze k ljudima po dvojica, time pokazuju da su poslani od Boga po njegovom Sinu koji je postao čovjekom.

           Poruka o obraćenju koju naviještaju Isus i apostoli, uključuje i odbijanje svega onoga što je zlo i što nas dijeli od Boga i od bližnjega. Ujedno se radi o okrenutosti prema svemu dobru, prije svega k Bogu, koji je izvor dobra.

           Crkva također ima nalog liječenja, koji ona ispunja prije svega po sakramentima. Na taj način ljudi će biti oslobođeni od grijeha po sakramnetu pokore i bit će ojačani sakramentom bolesničkog pomazanja u bolesti koja ima je dana kao kušnja. Ipak uvijek iznova Krist Gospodin sam djeluje po svome Svetom Duhu u srcima ljudi. Tako se događa ono veliko, iako mi to prema vani ne opažamo!

(Priređeno prema tekstu objavljenom na stranici www.franjevci-split.hr)