Veliki zbor pjeva na nedjeljnoj misi u 8:30, probe su četvrtkom u 19.30 sati.

  Dječji zbor Josipov izvor pjeva  na nedjeljnoj misi u 10:30. Probe su subotom u 10:30 h.

  Zbor Credo pjeva na nedjeljnoj misi u 18.30. Probe su utorkom u 20.00 h.

   

  CREDO - ZBOR ŽUPE SVETOG JOSIPA RADNIKA

   

  U jesen 2006. u našoj smo župi oformili Zbor mladih. Djelovanje smo započeli pod duhovnim vodstvom našeg župnika vlč. Ljube Vukovića, koji je između ostaloga već dugi niz godina vrlo aktivan i uspješan i na duhovnoj glazbenoj sceni , pa nam je i u glazbenom smislu značajna potpora , te pod umjetničkim vodstvom Dražena Pavina, cijenjenog glazbenika i osnivača VIS-a Emanuel. Nakon skromnih i nesigurnih početaka s vremenom smo unaprijedili naše pjevanje i postali respektabilna zajednica mladih sa nekoliko instrumenata i 30-ak pjevača. U jesen 2007, izravnim prijenosom sv. mise na HTV-u, predstavili smo našu župu i široj hrvatskoj javnosti. Nakon toga dobili smo i nekoliko poziva da svojim pjevanjem uveličamo misna slavlja i u nekim drugim župama, među kojima bi istakli gostovanje kod našeg bivšeg župnika Ilije Žugaja u župi sv. Mirka u Šestinama, kao i sudjelovanje povodom Stepinčeva u župi bl. Alojzija Stepinca u Velikoj Gorici.

  U jesen 2008. zbor je preuzeo skladatelj, pjevač i zborovođa Emilio Kutleša, jedan od doajena hrvatske duhovne glazbene scene,te je svojim predanim radom učinio značajan pomak u kvaliteti našeg pjevanja.

  U nekim manjim i izmjenjivanim sastavima, dio pjevača sudjelovao je zajedno s vlč. Ljubom na nekoliko festivala duhovne glazbe gdje su predstavili našu zajednicu i zbor u najljepšem svjetlu.
  Istaknuli bi nekoliko nastupa na kojima smo sudjelovali: Krapinafest 2007. i 2008. ; festival duhovne glazbe „Hodočašće u došašće“ u Pakracu 2008.; u Križevcima 2008. na dobrotvornoj akciji „Dr. Stjepan Kranjčić“; u Koprivnici 2009. na „Stepinčevim notama“ gdje smo dobili i svoje prvo priznanje. Bonofest 2009 i Marijafest 2009, gdje smo nastupili u punom sastavu , bila je nagrada za trud, rad i napredak koji smo postigli unazad godine dana.

  Radost našeg pjevanja dokazuju i česti pozivi drugih župa da svojim pjevanjem uveličamo priprave za njihove blagdane: tako smo treću godinu za redom pozvani u župu bl. Alojzija Stepinca u Velikoj Gorici, bili smo u Lučkom, u župi sv. Ivana Nepomuka, te u svetištu sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima, a u najavi je još nekoliko takvih prigoda.

  Svojim radom želimo svaku nedjelju učiniti svečanijim Blagdanom, stoga i vas pozivamo - ako želite pjevati ili svirati - pridružite nam se!

  S radošću vas očekujemo svaki utorak u 20 sati na vjeronauku i/ili u 21 sat na probi zbora i nedjeljom u 17: 30 na probi i nakon toga na misnom slavlju!

   

  autor Miro Noršić

   

   

  Previous Next

   

  Župa Gajnice osnovana je 3. travnja 1971. godine, ali kako za novu župu nije nađena potrebna i prikladna lokacija, do javnog osnutka župe trebalo je čekati više godina.

  Rješenje toga problema počelo se nazirati tek u prvoj polovici 1977, kad je pronađen jedan zapušteni objekt, uz kućni broj Gajnice 68, prikladan za adaptaciju u vjersko- pastoralni centar. Privremenim ugovorom o kupovini toga objekta od 21. svibnja 1977. i kupoprodajnim ugovorom od 12. lipnja između vlasnika toga objekta i zemljišta od 1000 čhv prodavateljice Nade Lučić r. Knežević i njezine majke Matilde Knežević i kupca Ivana Buhina, župnika u Stenjevcu, kupljen je taj objekt, koji se sastojao od štaglja, veličine 18,80 m x 7,40 m, u prizemlju kojega su bili kokošinac, svinjac i razna spremišta, te od štale prigrađene 1941, zidane jednostrukom ciglom, veličine 11,5 x 7,23 m. Tim ugovorom kupac se obvezao kupljeni objekt i nekretnine ograditi betonskim stupovima i žičanom mrežom.

  1. srpnja 1977. kupljeno zemljište s gospodarskim objektom preneseno je na župu Gajnice, uređen je okoliš, zemljište je ograđeno u smislu kupoprodajnog ugovora, postavljena je žičana ograda i uz nju su posađeni čempresi, a napravljen je most i pristup preko potoka Dubravice na zemljište i k objektu.

  U kolovozu 1977. Župno vijeće je predložilo da se župa stavi pod zaštitu sv. Josipa Radnika, a koncem istog mjeseca župnik Buhin predložio je NDS i granice te župe. Dana 3. rujna iste godine NDS odobrio je da titular nove župe bude sv. Josip Radnik.

  Prijava popravka i adaptacije objekta podnesena je Skupštini općine Susedgrad - Sekretarijatu za građevinarstvo, stambene i komunalne poslove 12. listopada 1977. i odobrena je 17. istog mjeseca. Prostorija štale preuređena je za kapelu, gdje će se slaviti misa, a prostorije ispod štaglja za župni stan.

  NDS je dana 25. studenog 1977. u skladu sa Zakonom o javnim poslovima obavijestio Sekretarijat za unutrašnje poslove Zagreb da će se u adaptiranoj prostoriji crkvenog objekta, uz broj Gajnice 68, obavljati redovita vjerska djelatnost i sve što je u vezi s vjerskim djelovanjem.

  Kapelicu je blagoslovio kardinal Kuharić 18. prosinca 1977. U novootvorenom centru u Gajnicama misa se slavila u 9, 11 i 18 sati. Prva polnoćka proslavljena je u 22 sata, uz nazočnost velikog broja vjernika. Misu je predvodio župnik Buhin.

  U početku ožujka 1978. počela je adaptacija istočnog dijela gospodarskog objekta; u njemu je uređen župni ured, kuhinja, sanitarni čvor i spavaća soba. Uređeni dio tog dijela objekta blagoslovio je 1. svibnja 1978. nadbiskup Kuharić, u nazočnosti svećenika iz susjednih župa i velikog broja vjernika. Od tog dana župni ured župe sv. Josipa Radnika u Gajnicama počeo je poslovati u svojim prostorijama. Tada je u župi održano i prvo proštenje - proslava blagdana sv. Josipa Radnika i podjeljena prva krizma u novoj župi. U povodu te svečanosti župa je izdala spomen-plaketu - reljef sadašnje i buduće crkve - i značku koju je izradila akademska slikarica Georgina Čovran-Juriša, a u bronci je izradio obrtnik Gašpar Glasnović iz Stenjevca.

  Župa sv. Josipa Radnika je osamostaljena na osnovi dekreta NDS od 21. kolovoza 1978. Primopredaja župe između ondašnjeg privremenog upravitelja Ivana Buhina, župnika u Stenjevcu, i novoimenovanog upravitelja župe sv. Josipa Radnika Ilije Žugaja izvršena je 6. rujna 1978.

  Od tog trenutka župa Gajnice razvija se i djeluje potpuno samostalno.

  Župnik Ilija Žugaj vodio je župu do 2001. godine. Njegov nasljednik bio je župnik Ivica Mađer.
  2006. godine župu pruzima  župnik Ljubomir Vuković do 2019. godina kada u župu dolazi  župnik Tomislav Šagud i ostaje godinu dana. 2020. godine župu preuzima današnji župnik Branimir Budinski.

   

  U zapadnom dijelu Zagreba, podno jugozapadnih obronaka Medvednice prostire se župa sv. Josipa Radnika. Budući da u vremenima kada je župa nastajala, nije bilo moguće dobiti dozvolu za gradnju u samom naselju, crkva se nalazi u maloj udolini uz potok Dubravica, između starog naselja Gornji Stenjevec i novog naselja - Gajnica. Crkva okružena zelenilom, prekrasno uređenim parkom, drvećem i cvijećem, ne odaje svoju prošlost neugledne velikaške štale i sjenika.

  Današnje granice župe utvrđene su stvaranjem nove župe Stenjevec ll. Tako od Aleje grada Bologne na jugu, pa sredinom Trga grada Passignana, istočnim dijelom parka 101. brigade i Čileanskom ulicom prema sjeveru, granica Župe ulazi na područje Medvednice sve do Borčeca. Obroncima Medvednice, granica se pruža prema zapadu preko Bizeka do stare cementare, i opet na jug do Aleje grada Bologne, koja je i južna granica Župe.

  Samo naselje Gajnice, nastalo je šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada je počela intenzivna gradnja stambenih zgrada. Humanom izgradnjom gdje gotovo svaka zgrada ima svoj park, Gajnice su danas ugodno naselje s puno zelenila i sa svim potrebnim sadržajima.
  Stara naselja Borčec, Bizek i Gornji Stenjevec sve su manje stara, šire se novom izgradnjom obiteljskih kuća starosjedioca i novonaseljenih stanovnika koji su ovdje našli ugodno mjesto za život.

  Sakralni objekti na području granica župe svjedoče o dugoj povijesti vjerničkog života u ovom kraju. Na brdu Bjelčina, nalazi se prvi poznati sakralni lokalitet – Cirkvišće, sa crkvom Svih Svetih, iznad sadašnjeg područja Starih Gajnica. Smatra se da je na tom mjestu bila crkva Svih Svetih (prvo spominjanje 1209). To je vjerojatno bila župna crkva za Stenjevečko područje, obzirom da se crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Stenjevcu spominje prvi put 1334.

  Iznad Zelene magistrale, na brdu Pogled, i danas se nalaze ostaci kapele sv. Antuna Padovanskog, sagrađene u drugoj polovici 17. Stoljeća. Uništena je u velikom potresu 1880. godine i nikada nije obnavljana.

  Na ovom području ćete naći i nekoliko lijepih izletišta.

  Spilja Veternica je od 1979. godine zaštićena zakonom kao geomorfološki spomenik prirode. Svojom duljinom je četvrta po redu spilja Hrvatske, a najduža u sjevernoj Hrvatskoj. Značajno je arheološko i paleontološko nalazište kao i poučni primjer krških pojava. Pozornost javnosti na tu spilju prvi puta svraća 1889. godine Dragutin Gorjanović Kramberger.

  Desetak minuta hoda od Veternice nalazi se planinarski dom Glavica, s kojeg se pruža prekrasan pogled na cijeli Zagreb i Turopolje, te dalje prema jugu.

  Na završetku Zelene magistrale, prostire se kraška udolina, ponikva, istog imena: Ponikve, vrlo često pohodište izletnika iz cijelog Zagreba.

  U životu župe sv. Josipa Radnika sudjeluje oko 9000 župljana, a naša mala crkva tako svake nedjelje postaje mjesto slavljenja sv. mise i okupljanja oko zajedničkog stola Gospodinova. Od ove godine župa slavi dva proštenja, 19. ožujka blagdan sv. Josipa i župno proštenje 1. svibnja, blagdan sv. Josipa Radnika, kada mladi iz župe primaju sakrament svete potvrde. Prije velikih blagdana, Uskrsa i Božića, organiziraju se velike župne ispovijedi uz pomoć svećenika iz našeg dekanata.

   

  autor Miro Noršić

  DRAGE ŽUPLJANKE I ŽUPLJANI

  S OSOBITIM ZADOVOLJSTVOM VAS POZIVAMO NA UPRIZORENJE

  ŽIVIH JASLICA

  „U BETLEHEMU JUDEJSKOM“

  U ORGANIZACIJI UDRUGE CREDO , OVAJ SCENSKO GLAZBENI PROGRAM ODRŽAVA SE PO PRVI PUTA U NAŠOJ ŽUPI I BILO BI NAM JAKO DRAGO DA ZAJEDNO S DJEČICOM , KAO OBITELJI , DOĐETE I POGLEDATE ŠTO SMO VAM PRIPREMILI. U PROGRAMU SUDJELUJU ZBOR CREDO I ZBOR JOSIPOV IZVOR UZ GLUMAČKO SUDJELOVANJE NAŠIH ŽUPLJANA.

   žive jaslice

  STOGA VAS POZIVAMO DA NAM SE PRIDRUŽITE

  U SUBOTU 06.01. ( BLAGDAN SVETA TRI KRALJA )

  OVDJE NA PROSTORU CRKVE SVETOG JOSIPA RADNIKA ISPRED DVORANE

  16.00 SATI ....... DRUŽENJE UZ KUHANO VINO

  17.00 SATI ...... SCENSKO GLAZBENI PROGRAM

  „ U BETLEHEMU JUDEJSKOM „

  17.40 SATI  ..... NASTAVAK DRUŽENJA UZ KUHANO VINO

  18.30 SATI ...... SVETA MISA                                          

  HVALA NA VAŠEM DOLASKU!

  STATISTIKA ŽUPE SV. JOSIPA RADNIKA U GAJNICAMA

  STATISTIKA ŽUPE SV. JOSIPA RADNIKA U GAJNICAMA
  G o d i n a 2008.2009.2010.2011.2012.2013.2014.2015.2016.2017.2018.
  KRŠTENI67861027974727471567094
  dječaka3742564138423935273454
  djevojčica3044463836303536293640
  UMRLI79857681687992898788115
  muških4440414038333951375054
  ženskih3545354130465338503861
  + / --12126-26-7-18-18-31-18-21
  VJENČANI2923192119311721163022

  06Od sada na Google Street View Trusted možete prošetati unutar naše crkve i razgledati je u 360 stupnjeva. Također možete uživati i u šetnji dvorištem.

  Posebno nam je drago što je ovo ujedno i prva crkva u Hrvatskoj koja ima tu mogućnost. No, svega toga ne bi bilo da nema dobrih ljudi poput gospodina fotografa Josipa Posavca koji nam je sve to omogućio te mu se ovim putem od srca zahvaljujemo na njegovom poklonu župi Gajnice.

  Više informacija što je zapravo Google Street View Trusted možete pronaći na www.360.hr

  A sada uđite i uživajte u našoj prekrasnoj crkvi – VIRTUALNA ŠETNJA - ŽUPA SV. JOSIPA RADNIKA, ZAGREB - GAJNICE

  Danas, sutra i prekosutra imamo Trodnevnicu u čast sv. Josipa.

  Trodnevnicu će predvoditi: danas vlč. Vjekoslav Meštrić, župnik iz Stenjevca I, sutra vlč. Alfred Kolić, župnik iz Malešnice i Oranica, u utorak preč. dekan Antun Sente. 

  Na Josipovo su mise ujutro u 8:30 i navečer svečana uz koncelebraciju svećenika iz dekanata u 18:30, koju će predvoditi šestinski župnik, mr. Robert Šreter.

   

  Već prema tradiciji, naši najmlađi, slijedeću subotu, 16.11.2013.g. od 10:30 h, počinju s izradom adventskih vjenčića.

  Sudjelovati možete i Vi i to na način:

  • da donesete razne božićne ukrase, koji vama više nisu potrebni (a djeca će ih dobro iskoristiti)
  • ili pripremite koji slatki ili slani zalogačić.

  Sa cijelom akcijom počinjemo već oko 9.00 - 9.30 h kada stariji počinju sa pripremama (kava, montiranje svijeća i dr.)

  Veselimo se i ove godine Vašem sudjelovanju i Vašoj potpori.

  rebro         

         Ovaj i sljedeći tjedan  za odjel dječje onkologije u bolnici Rebro prikupljamo školski pisaći pribor. Olovke, drvene bojce, flomastere, vodene bojce, tempere, olovke, gumice, kemijske olovke, ljepila, A4 papiri, blokove za crtanje, kolaž papir, škare... itd

             Ako je netko u mogućnosti i želi pomoći, svoj dar može donijeti u subotu u 10:30 na probu dječjeg zbora Josipov izvor ili u nedjelju u vrijeme svetih misa.

  RASPORED SVETIH MISA:

  radnim danom:

  18.30 sati

  nedjeljom:

  8.30, 10.30 i 18.30 sati

  ZAŠTITA PRIVATNOSTI

  Zaštita privatnosti
  Kolačići

  ŽUPNI URED:

  Ljubazno molimo da župnika kontaktirate u uredovno vrijeme:

  od utorka do četvrtka od 17 do 18 sati,

  petkom od 17 do 17.30 sati,

  osobnim dolaskom ili pozivom na broj 01/3473-128 te nakon sv.Misa.

  Ponedjeljkom, subotom, nedjeljom i svetkovinama župni ured ne ureduje.

  KAKO DO NAS

  PRATITE NAS NA FACEBOOK-U!