Podsjetnik za vjenčanje

Ispis

 

  1. Vjenčanje prijavljuju i sve pojedinosti dogovaraju osobno zaručnici, i to zajednički.
  2. Najavu vjenčanja i dogovor oko termina moguće je učiniti i nekoliko mjeseci prije samoga vjenčanja.

    

  3. U skladu s crkvenim zakonikom, zaručnici bi se trebali vjenčati u svojoj župi (bilo župi mladenca, bilo župi mladenke).

    

  4. Ukoliko imaju opravdani razlog, zaručnici se mogu vjenčati i u nekoj trećoj župi. No, prvo se trebaju javiti svome župniku (bilo u župu mladenca, bilo u župu mladenke), koji će im izdati Dopuštenje za sklapanje ženidbe izvan vlastite župe ili Otpusnicu za vjenčanje. Taj dokument donose u župu gdje se žele vjenčati.

    

  5. Najmanje mjesec dana prije vjenčanja, zaručnici se trebaju javiti u župni ured, pri čemu trebaju donijeti slijedeće dokumente:

   • Krsni i Slobodni list - dokument koji se podiže u župi krštenja (ako su kršteni u ovoj župi, dokument ne trebaju prethodno podizati).
 • Formulare dobivene u MATIČNOM UREDU (kako bi crkveno vjenčanje imalo pravni učinak i na civilno-pravnom području.
 • Potvrdu o pohađanju ZARUČNIČKOG TEČAJA

 

 1. Ukoliko se zaručnici nakon prethodno najavljenog vjenčanja i dogovorenog termina, u ovom župnom uredu ne pojave s potrebnim dokumentima najmanje mjesec dana prije dogovorenog termina, smatrat ćemo da su odustali od vjenčanja i izbristi dogovoreni termin.

   

 2. Taksa crkvenog vjenčanja iznosi 300,00 kn. Kićenje crkve i sviranje pod obredom vjenčanja je u vlastitom aranžmanu mladenaca.

   

 3. Lijepo molimo da mladenci i svatovi budu pred crkvom 10 minuta prije zakazanog termina, kako bidmo obred mogli početi na vrijeme.

   

 4. Zbog dostojanstvenog crkvenog vjenčanja i svetosti prostora u kojem se ono odvija, molimo dolično ponašanje svih prisutnih.

   

 5. Snimanje i fotografiranje moguće je za vrijeme obreda, a nakon njega mladenci se u crkvi mogu fotografirati ukoliko to dopušta raspored daljnjih crkvenih događanja.

   

 6. Nije dopušteno bacanje latica, konfeta, riže... u crkvi i pred crkvom za vrijeme i poslije vjenjčanja. Ne zaboravimo da je bacanje riže poganski običaj koji nema nikakve veze s kršćanstvom.

   

S poštovanjem i uz srdačan pozdrav