VRIJEME KROZ GODINU -   2. LITURGIJSKE BOJE I ZNAČENJE

VRIJEME KROZ GODINU - 2. LITURGIJSKE BOJE I ZNAČENJE

Vjerojatno ste mogli primijetiti kako na svakoj svetoj Misi svećenik nosi na sebi obojeno ruho (misnicu i štolu). Također, u nekim crkvama se još dodatno uređuju amboni ili popratni inventar u boji koju nosi svećenik. Nekada je to ista boja nekoliko dana ili tjedana, pa se onda promjeni u neku drugu boju tokom tjedna, a za sprovode i sakrament pokajanja je treća boja… a čemu sve te boje i promjene?

Liturgija u današnjem vremenu nalaže četiri osnovne boje: crvenu, zelenu, bijelu i ljubičastu. Dapače, do II. Vatikanskog sabora koristila se i peta boja – crna, koja se i danas koristi u nekim sredinama (tradicija) za mise pokojnika. Iako ta boja nije „ukinuta“ ona se više ne prakticira u redovitim liturgijskim događanjima, pa nakon Sabora i danas se koriste samo ove četiri osnovne boje u liturgiji gdje crnu boju mijenja ljubičasta. Negdje će te danas ugledati misnicu u zlatnoj (tzv. „svečane“) ili plavoj boji (tzv. „Marijanske“), ali on se uzimaju kao „izvedenice“ za bijelo ruho.
Dakle, svaka boja ima svoj smisao i ima svoje značenje. Ona predstavlja vrijeme u liturgijskoj godini, blagdane/spomendane mučenika, blagdan o Duhu Svetome ili neke svetkovine. Pa što onda svaka boja označava?

ZELENA BOJA – označava vrijeme kroz godinu. Uglavnom svagdane i nedjelje, dani bez posebnih blagdana ili spomendana i sl.

CRVENA BOJA – označava mučeništvo nekog sveca (njegov spomendan ili blagdan), te svetkovine i blagdane o Duhu Svetom (npr.: podjela Svete Potvrde, Duhovi i sl.), svetkovine Krista Kralja, na Veliki Petak i sl.

LJUBIČASTA BOJA – označuje vrijeme iščekivanja i pokore. Ta je boja karakteristična u vrijeme adventa i korizme. Također se ta boja koristi za pokorničke službe i sakramente, te za sprovode.

BIJELA BOJA – označuje veliki radosni blagdan ili svetkovinu, te vrijeme radosti – Božićno i Uskrsno vrijeme, Marijanske blagdane, na svetkovinu Svih Svetih i itd.

Sada kada znamo što koja boja označava, lakše nam je pratiti liturgijsko vrijeme i određena slavlja tijekom liturgijske godine. Također, za one koji vole uređivati crkvene prostore i inventar, ovo im je svakako dobro došla informacija. No, smijemo li mi koristiti liturgijske boje pri uređivanju naših domova i „privatnih oltarnika“? Naravno. Liturgija to nigdje ne brani.

Autor: Ivan Brodarić
Tekst pregledao i odobrio: katolički svećenik

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Zaštita privatnosti
Kolačići

KAKO DO NAS


PRATITE NAS NA FACEBOOK-U!