Župne obavijesti i nakane 20.09.-26.09.2021.

  Nedjelja, 19. rujna 2021.

  ŽUPNE OBAVIJESTI

  ZAJEDNICA SV. MARTE – Pozivam ženice koje su spremne odvojiti sat, sat i pol vremena, jednu subotu u mjesecu, da dođu na sastanak koji ćemo imati sljedeće subote, 25. rujna, s početkom u 8 sati u crkvi, i tako budu dio zajedništva onih koji već brinu o čistoći i dostojanstva Božje kuće.

  SUSRET MINISTRANATA Sljedeće subote, 25. rujna, u 10 sati, pozivam djecu i mlade koji bi htjeli ministrirati, pomagati mi kod oltara u sv. Misi te upoznati neke tajne svete Mise i živjeti zajedništvo, da dođu na susret kako bismo se upoznali.

  ZBOR DJECE – Potaknite svoje malene, djevojčice i dječake da se, radi vlastitog duhovnog rasta i spasenja te na veću slavu Božju, pridruže zboru djece koji vode naš mladi talentirani par, Mihaela i Domagoj.

  SKUPLJANJE ZA ŽUPNI CARITAS Sljedeće nedjelje, 26. rujna, skupljat ćemo namirnice za potrebne iz naše župe. Zahvaljujem na svakoj Vašoj velikodušnosti i brizi!

  EMISIJA POD KRIŽEM NA HKR-U Svake srijede u 20 sati, počevši od 22. rujna, emitirat će se emisija Pod Križem u trajanju od jednog sata, u kojoj sudjeluje i župnik, vlč. Branimir Budinski, a u kojoj ćemo razgovarati o aktualnim izazovima koji se tiču konkretnog života vjernikâ. Emisiju i na video način možete pratiti preko Facebooka ili iz arhive internet stranice Hrvatske katoličke mreže.

  CIKLUS KATEHEZÂ 10 BOŽJIH ZAPOVIJEDI Jesi li istinski sretan? Jesu li svi tvoji odnosi s drugima onakvi kakve si oduvijek htio? Ako je tvoj odgovor negativan, nudim ti izvrstan put kojim će ti, ako njime kreneš, Bog promijeniti život zauvijek, kako je promijenio i moj!

  Stoga te izazivam i pozivam: odvaži se i dođi na prvu u nizu kateheza o 10 Božjih zapovijedi.

  KADA? Nedjelja, 26. rujna 2021. godine, u 20 sati.

  GDJE? Župna crkva sv. Nikole Tavelića, Zagreb-Kustošija (adresa: ul. sv. Nikole Tavelića 2, Zagreb), dobrotom i otvorenošću župnika, vlč. Ljubomira Vukovića.

  VODITELJ CIKLUSA: vlč. Branimir Budinski.

  Sv. Mise su radnim danom u 18:30 sati; nedjeljom u 8:30, 10:30 i 18:30 sati.

  Župni ured radi od utorka do četvrtka od 17 do 18 sati; petkom od 17 do 17:30 sati.

  Sv. Ispovijed je petkom od 17.30 sati i pola sata prije svake sv. Mise, ukoliko svećenik nije spriječen obvezama župnog ureda ili onemogućen zbog drugih okolnosti.

   

  XXV. tjedan kroz godinu
  Ponedjeljak18:30- za svećenika u čistilištuSv. Andrija Kim Taegon, prezbiter, i Pavao Chong Hasang i drugovi mč.
  20.09.2021.
  Utorak18:30+ Ivan Orlović;SV. MATEJ, APOSTOL I EVANĐELISTA
  21.09.2021.+ Gorupec Marica i Miroslav, Jasminka Ferek;
  + Damir Skobe, Dragutin i Ivanka Skobe;
  - za blagoslovljenu trudnoću i porod;
  + Jozo, Matija i Anto Jurić;
  - za zdravlje jedne osobe
  Srijeda18:30+ Ivka MartanSv. Mauricije i drugovi, mučeniciKrunica sv. Josipa prije
  22.09.2021.sv. Mise
  Četvrtak18:30+ Franjo i Mijo Krapac, ob. Jurman i RešćanSv. Pio iz Pietrelcine, redovnik kapucinPoklonstvo pred Presvetim nakon sv. Mise
  23.09.2021.
  Petak 18:30+ Cepak Ctjepan, Petek Franjo, Marija, Mateković Vjekoslav i Katarina;Sv. Rupert i Virgil, biskupi iz SalzburgaSusret članova Marijine legije
  24.09.2021.+ Ivica Mikulić, Ivan Žunabović i Zoraod 17 sati
  Subota18:30+ Vera Jelavić SudarJesenske kvatre
  25.09.2021.
  Nedjelja8:30- živi i pokojni iz ob. Brkić i BasaDvadeset i šesta
  26.09.2021.10:30- župna i obiteljska sv. misanedjelja kroz godinu
  18:30+ Josip Mihalinec

  Obavijest o promjenama u nastavku tečaja "Upoznaj i osposobi svoje srce za ljubav"

  Poštovani, obzirom na trenutne okolnosti, trenutno nismo u mogućnosti nastaviti naš tečaj u crkvi redovitim okupljanjem. Stoga ćemo pauzirati naše susrete do prvog trenutka kada nam opet
  bude moguće nastaviti u istom terminu, nedjeljom u 20 sati.
  O nastavku ćete biti obaviješteni preko društvenih mreža, naše župne web i facebook stranice te putem redovitih župnih obavijesti i s oglasne ploče. Hvala na razumijevanju, svako dobro i Božji blagoslov!

  vlč. Branimir Budinski.

  Što slavimo na blagdan Svih svetih, a što na Dušni dan? Što zapravo znači kada kažemo da vjerujemo u »općinstvo svetih«?

  Prvoga dana mjeseca studenoga svake godine slavimo blagdan Svih svetih. Tog dana slavimo one svetce i svetice koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života te su njihove duše ušle u kraljevstvo Božje pošto su nakon smrti njihove krsne haljine obijeljene u krvi Jaganjčevoj.

                  Kako ne znamo poimence svih koji su umrli na glasu svetosti, Crkva je odredila ovaj dan kada se zajednički moli za sve svete i blažene, poznate i nepoznate.

                  Riječ je o onom beskrajnom mnoštvu običnih ljudi, mnoštvu koje nam svjedoči da svetost ne znači nenormalnost, besprijekornost, nego znači puninu ljudskosti. Stoga su na svetost pozvani svi kršćani, svih razdoblja i svih životnih okolnosti. Kao što je lijepo rekao papa Benedikt XVI., da bi mogli biti sveti, nije potrebno činiti izvanredne pothvate i djela niti posjedovati posebne karizme, već jednostavno služiti Kristu, slušati ga i slijediti bez obeshrabrenja u teškim trenutcima. Samo s njegovom pomoći možemo postati svetima.

  Dušni dan slavimo svake godine 2. studenoga, kada se sjećamo svih svojih dragih pokojnika. Pohodi grobovima i grobljima u tom pogledu redoviti su znak pažnje i vjere. Tog dana vjernici mole za duše svojih dragih pokojnika, za njih pale svijeće na grobovima, prisustvuju svetoj Misi, povezujući se tako svojim molitvama s njima i moleći Božje milosrđe da ih što prije očisti od svih slabosti te da ih uvede tamo gdje s oka svaka suza nestaje.

                  Tako je Dušni dan ili Dan svih vjernih mrtvih izraz kršćanske nade i vjere u zagrobni život što liturgija ističe riječima: »Tvojim se vjernima, Gospodine, život mijenja, a ne oduzima. I pošto se raspadne dom ovozemnog boravka, stječe se vječno prebivalište na nebesima.« Mi za duše svojih dragih pokojnika molimo duboko vjerujući da će oni, kada dođu u kraljevstvo Božje, biti naši zagovornici. Vjerujemo da će oni moliti za nas da ne promašimo svoj konačni životni cilj, da i mi uđemo u kraljevstvo Božje i tako budemo pribrojeni općinstvu svetih.

   don. Luka Prcela

  Napomena! Potpuni oprost za pokojnike čije su duše u čistilištu može postići:

  • Tko pohodi groblje i u dane od 1. do 8. studenog moli za pokojne

  Tko na današnji dan – ili po dopuštenju Ordinarija u nedjelju prije ili poslije ovog dana, ili na dan Svih Svetih – pohodi neku crkvu i ondje, uz sakramentalnu ispovijed i pričest, izmoli Očenaš i Vjerovanje te moli na nakanu Svetog oca.

  RASPORED SVETIH MISA:

  radnim danom:

  18.30 sati

  nedjeljom:

  8.30, 10.30 i 18.30 sati

   

  ŽUPNI URED:

  Ljubazno molimo da župnika kontaktirate u uredovno vrijeme:

  od utorka do četvrtka od 17 do 18 sati,

  petkom od 17 do 17.30 sati,

  osobnim dolaskom ili pozivom na broj 01/3473-128 te nakon sv.Misa.

  Ponedjeljkom, nedjeljom i svetkovinama župni ured ne ureduje.

   

  PRATITE NAS NA FACEBOOK-U!

   
   

   

  Copyright © Župa sv. Josipa Radnika, Zagreb-Gajnice 2009-2021. Sva prava pridržana.