8. veljače 2015. Peta nedjelja kroz godinu

Kršćanstvo neće biti učinkovito u svojoj novosti i snazi ako kršćani ne nadiđu fazu zapovijedi i propisa i ne počnu živjeti djelotvornu ljubav. Jer tek onda kada svoju slobodu iskoristimo za služenje drugom čovjeku moći ćemo reći da smo pravi nasljedovatelji Isusa koji je Krist.

Povuče se na samotno mjesto i ondje se moljaše
    
A Krista nam valja nasljedovati i u još jednoj stvari koju zapisuje današnji evanđeoski odlomak. Valja nam nasljedovati Krista u molitvi.
     Nemoguće je iz faze održavanja dužnosti prijeći u fazu djelotvorne ljubavi ako u molitvi ne otvorimo Bogu um i srce te mu dopustimo da nas nadahne.
     Koliko god je bitna obiteljska i zajednička molitva, toliko je bitna i osobna molitva. I kao što se zajednička molitva događa u povezanosti s drugim ljudima, tako se i osobna molitva najkvalitetnije ostvaruje u povezanosti sa sobom. Zato je potrebno odmaknuti od sebe sve ono što bi nas moglo rastresti u molitvi i prepustiti se jedino Bogu.
     Valja pritom budno paziti da drugi ljudi ne primijete našu molitvu dok se događa, nego da po plodovima prepoznaju da smo molitelji koji Bogu zahvaljuju i predaju mu se.
     Simbolika činjenice da je Isus još za mraka ustao na molitvu govori nam o činjenici da nas molitva oslobađa od mraka zablude i grijeha te da nam otvara novu perspektivu svjetlom Duha Svetoga. U molitvi dobivamo prosvjetljenje i nadahnuće kako konkretno živjeti djelotvornu ljubav.

N. K.

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Zaštita privatnosti
Kolačići

KAKO DO NAS


PRATITE NAS NA FACEBOOK-U!