Tridesetodnevna pobožnost sv. Josipu

30-dnevna-poboznost-sv-josipupreuzeto iz knjižice "Pobožnost sv. Josipu" nakladnika "Verbum" 

http://verbum.hr/knjige/poboznost-sv-josipu-5901/

 

 

UVOD 


“Za koju se god milost moli svetoga Josipa,
uistinu će biti udijeljena.
Tko ne vjeruje, neka pokuša kako bi se uvjerio. ”
sveta Terezija Avilska


    Tridesetodnevna pobožnost, koja se u nekim mjestima naziva Sveti plašt, počast je iskazana svetomu Josipu kako bi se počastila njegova osoba te kako bismo se stavili pod plašt njegove zaštite.
    Savjetuje se moliti ove molitve tijekom trideset uzastopnih dana u sjećanje na trideset godina koje je sveti Josip živio s Isusom Kristom, Sinom Božjim. Bezbrojne su milosti koje se postižu od Boga utječući se svetomu Josipu.
    Istom brižnosti kojom mi brišemo suze siromaha koji je potreban pomoći, možemo se nadati da će sveti Josip obrisati naše suze. Na taj se način plašt njegove zaštite milosrdno proteže nad nas te će nam biti vrijedna obrana protiv svih opasnosti kako bismo svi mogli, milošću Gospodnjom, stići na vrata vječnoga spasenja.

NEKI SAVJETI

    Kako uči sveta Majka Crkva, duhovni život, pobožne vježbe i druge pobožnosti usko su povezani sa sakramentalnim životom te su to učinkovitije i plodonosnije što su više u suglasju s milošću Gospodnjom. Stoga je za vrijeme tridesetodnevnice poželjno primati sakrament pomirenja i pokore kako bismo od Boga zadobili oproštenje vlastitih grijeha, poželjno je i svakodnevno sudjelovanje u svetoj misi (kada je to moguće) i primanje svete pričesti, izvora i vrhunca svega kršćanskog života. U skladu s tim, svaki dan tridesetodnevnice dobro je raditi sljedeće:

1. Hvaliti, blagoslivljati i zahvaljivati Presvetom Trojstvu: Bogu Ocu za dar stvaranja; Bogu Sinu za dar otkupljenja; Bogu Duhu Svetomu za dar posvećenja.
2. Opraštati uvijek i svakomu.
3. Živjeti zauzeto i ustrajno osobnu, obiteljsku i zajedničku molitvu.
4. Činiti djela ljubavi.
5. Prepustiti se volji Božjoj.

    Na taj se način stječe iskustvo istinskog kršćanskog života, crpi se s prvoga izvora milosti Božje, vježba se vjernost i sve što ide uz nju; postiže se iskustvo plodova vjernosti te se primaju oni blagoslovi i utjehe koji hrane svakodnevni život.

    Tridesetodnevna pobožnost doista je vrlo učinkovita ako se čvrsto vjeruje. Moli se kako bismo nadvladali patnje, bolesti, tjeskobe, moralne propasti, obiteljske probleme, brak u krizi, nedostatak posla; kako bismo zadobili prosvjetIjenje kod teških odluka, kako bismo bili ozdravljeni, utješeni te kako bismo mogli zatražiti pomoć u velikim i malim poteškoćama svakoga dana; ali također moli se kako bismo zahvalili za neizmjerne milosti koje neprestano primamo od Gospodina.

 

Početak Tridesetodnevne pobožnosti
U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

Isuse, Josipe i Marijo
darujem vam svoje srce i dušu.

3 Slava Ocu
(Presvetomu Trojstvu, zahvaljujući mu jer je uzvisio
svetoga Josipa na izvanredno dostojanstvo)

Himan Duhu Svetomu
Vjerovanje

 

PRIKAZANJE

I. Evo me, sveti Josipe, nalazim se pred tobom kako bih ti prikazao ovaj dragocjeni Plašt, zajedno s nakanom moje vjerne i iskrene pobožnosti.
    Sve ono što mogu učiniti tebi u čast, za vrijeme svojega života, želim izvršiti kako bih ti iskazao svoju ljubav.
    Pomogni mi, sveti Josipe! Budi uz mene sada i tijekom cijeloga mojeg života, ali nadasve na času moje smrti, kao sto su uz tebe bili Isus i Marija, kako bih te jednoga dana mogao častiti u nebeskoj domovini cijelu vječnost. Amen.

(molitva za milost)

II. Sveti Josipe, slavni patrijarhu, evo me pred tobom, pobožno te častim te ti prikazujem svoje molitve u sjećanje na bezbrojne krjeposti koje su resile tvoju svetu osobu.
    U tebi se ostvario tajanstveni starozavjetni Josipov san, koji je bio pretkazanje tvojega lika. Doista, ne samo da te je svojim presjajnim zrakama obasjavalo božansko Sunce nego te je svojim nježnim svjetlom osvjetljavao mistični Mjesec, Marija.
    Slavni sveti Josipe, kao sto je Jakovljev primjer, koji se osobno išao radovati ljubljenomu sinu, uzdignutu na egipatsko prijestolje, poslužio da k njemu dođu i njegovi drugi sinovi, tako se nadam da će primjer Isusa i Marije koji te časte svim svojim poštovanjem i svim svojim pouzdanjem privući i mene da te častim ovim Svetim plaštem.
    O, veliki sveče, učini da se Gospodin obazre na mene dobrohotnim pogledom.
    Kao što starozavjetni Josip nije otjerao grješnu braću, štoviše, primio ih je prepun ljubavi, zaštitio ih i spasio od gladi i od smrti, na isti način ti, o, slavni patrijarhu, po svojemu zagovoru učini da me Gospodin nikada ne napusti u ovoj dolini prognanika.
    Osim toga, udijeli mi milost da me uvijek čuvaš u broju svojih vjernih slugu te, poput njih, da pod plaštem tvoje zaštite radosno živim sve dane svojega života i u trenutku zadnjega daha. Amen.

 

MOLITVE

I. Zdravo, slavni sveti Josipe, čuvaru neusporedivih blaga nebeskih i davidovski oče Onoga, koji hrani i podržava sva stvorenja.
    Poslije Presvete Marije ti si svetac najdostojniji naše ljubavi i najzaslužniji našega čašćenja.
Između svih svetih ti si jedini imao čast pratiti, voditi, hraniti i grliti Mesiju, kojega su toliki proroci i kraljevi željeli vidjeti. Sveti Josipe, spasi moju dušu te mi od božanskoga milosrđa izmoli milost koju te ponizno prosim.
     Također blagoslovljenim dušama u čistilištu izmoli veliku utjehu u njihovim mukama.

Očenaš • Zdravomarija • Slava Ocu

II. Moćni sveti Josipe, koji si proglašen općim zaštitnikom Crkve, zazivam te među svim svecima kao najmoćnijega zaštitnika bijednih i siromašnih i tisuću puta blagoslivljam tvoje srce, uvijek spremno priskočiti u svaku potrebu.
    Tebi se, dragi sveti Josipe, utječu udovice, siročad, napušteni, ožalošćeni i unesrećeni svih vrsta; ne postoji bol, tjeskoba ili nesreća kojoj ti milosrdno ne bi pritekao u pomoć. Udostoj se, dakle, zbog darova koje je Bog položio u tvoje ruke, izmoliti mi milost koju te prosim.
    A vi, svete duše u čistilištu, molite svetoga Josipa za mene.

Očenaš • Zdravomarija • Slava Ocu

III. Tolikim tisućama osoba koje su te prije mene molile dao si utjehu i mir, milosti i koristi. Moja žalosna duša ne nalazi počinak u mukama koje je probadaju. Ti, o, dragi sveče, poznaješ sve moje potrebe i prije nego ti ih molitvom izložim. Ti znaš koliko mi je nužna milost koju te molim. Zato ti se obraćam, sveti Josipe, pod teškim teretom koji me pritišće.
    Nijedno ljudsko srce ne bi moglo razumjeti moje muke; a kada bi se i našlo smilovanje kod kakve dobre osobe, ne bi mi mogla pomoći. Tebi se stoga utječem i nadam se da me ne ćeš odbiti jer je sveta Terezija Avilska rekla i napisano ostavila u svojim spisima: “Za koju se god milost moli svetoga Josipa, bit će udijeljena.”
    Sveti Josipe, tješitelju žalosnih, smiluj se mojoj boli i svetim dušama u čistilištu, koje se toliko uzdaju u naše molitve.

Očenaš • Zdravomarija • Slava Ocu

IV.

    

Moćni sveče, po svojoj savršenoj poslušnosti Bogu  smiluj mi se

Po svojemu svetom životu prepunu zasluga usliši me

Po svojemu predragom imenu pomogni mi

Po svojemu preblagom srcu priteci mi u pomoć

Po svojim svetim suzama utješi me

Po svojim bolima smiluj mi se

Po svojim radostima utješi moje srce

Od svakoga zla duše i tijela oslobodi me

Od svake opasnosti i nesreće čuvaj me

  

    Priteci mi u pomoć svojom svetom zaštitom te u svojemu milosrđu i moći, izmoli mi sve ono što mi je nužno, a nadasve milost koju te osobito molim.
    Dragim dušama u čistilištu izmoli brzo oslobođenje od njihovih muka.

Očenaš • Zdravomarija • Slava Ocu

V. Slavni sveti Josipe, bezbrojne su milosti i koristi koje ti isprosiš za ožalošćene siromahe. Bolesnici svih vrsta, potlačeni, oklevetani, izdani, lišeni svake ljudske utjehe, gladni, bijednici potrebni pomoći mole tvoju kraljevsku zaštitu, sigurni da će biti uslišani u svojim molitvama.
    Ne dopusti, predragi sveti Josipe, da, između tolikih osoba koje si uslišio, budem lišen milosti koju te molim. I prema meni se pokaži moćan i velikodušan, a ja ću, zahvaljujući ti, uskliknuti: “Neka dovijeka živi slavni patrijarh sveti Josip, moj veliki zaštitnik i osobiti osloboditelj svetih duša u čistilištu”.

Očenaš • Zdravomarija • Slava Ocu

VI. Vječni božanski Oče, po zaslugama Isusa i Marije, udostoj se udijeliti mi milost koju te molim. Pobožno te molim da prihvatiš moju čvrstu odluku da budem i da ustrajem u redu onih koji žive pod zaštitom svetoga Josipa. Blagoslovi dragocjeni Plašt, koji danas posvećujem njemu kao znak moje pobožnosti.

Očenaš • Zdravomarija • Slava Ocu

POBOŽNI ZAZIVI
u sjećanje na skroviti život svetoga Josipa s Isusom i Marijom

 

Sveti Josipe, moli Isusa da dođe u moju dušu i da je posveti

Sveti Josipe, moli Isusa da dođe u moje srce  i da ga zapali ljubavlju

Sveti Josipe, moli Isusa da dođe u moj razum i da ga rasvijetli

Sveti Josipe, moli Isusa da dođe u moju volju i da je ojača

Sveti Josipe, moli Isusa da dođe u moje misli i da ih očisti

Sveti Josipe, moli Isusa da dođe u moje osjećaje i da ih uredi

Sveti Josipe, moli Isusa da dođe u moje želje i da ih ispravi

Sveti Josipe, moli Isusa da dođe u moja djela i da ih blagoslovi

Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa njegovu svetu ljubav

Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa nasljedovanje njegovih krjeposti

Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa istinsku poniznost duha

Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa krotkost srca

Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa mir duše

Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa sveti strah Božji

Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa želju za savršenstvom

Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa blagost karaktera

Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa čisto i blago srce

Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa milost da strpljivo podnosim sve životne teškoće

Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa snagu da uvijek vršim volju Očevu

Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa ustrajnost u činjenju dobra

Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa jakost u nošenju križeva

Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa nenavezanost na zemaljska dobra

Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa da ravnim putem idem u nebo

Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa da bježim od svake grješne prigode

Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa svetu želju za rajem

Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa ustrajnost do kraja

Sveti Josipe, ne dopusti da se udaljim od tebe

Sveti Josipe, učini da te moje srce ne prestane ljubiti, a moj jezik hvaliti

Sveti Josipe, zbog ljubavi kojom si ljubio Isusa, pomogni mi da ga i ja ljubim

Sveti Josipe, udostoj se prihvatiti me kao svojega štovatelja

Sveti Josipe, tebi se darujem: prihvati me i pomogni mi

Sveti Josipe, ne napusti me u času moje smrti

Isuse, Josipe i Marijo, darujem vam srce i dušu svoju

 

Očenaš • Zdravomarija • Slava Ocu

ZAZIVI
SVETOMU JOSIPU

I.Sjeti se, moj dragi zaštitniče sveti Josipe, prečisti zaručniče Djevice Marije, da se nikada nije čulo da je netko zazvao tvoju zaštitu i zatražio tvoju pomoć, a da nije bio uslišan. S tim povjerenjem tebi se obraćam i tebi se postojano preporučujem.
    O, sveti Josipe, poslušaj moju molitvu, milostivo je primi i usliši. Amen.

II. Slavni sveti Josipe, zaručniče Marijin i davidovski oče Isusov, misli na mene i bdij nada mnom. Nauči me raditi na mojemu posvećenju te mi pomogni da shvatim tvoj primjer djevičanstva. Pod svoju ljubaznu skrb uzmi sve žurne potrebe koje danas povjeravam tvojoj očinskoj brizi.
    Udalji zaprjeke i poteškoće te daj sretan ishod onoga što te molim bilo za veću slavu Gospodinovu, bilo za dobro moje duše.
     U znak moje najžarče zahvalnosti obećajem ti da ću širiti tvoju slavu dok cijelim bićem blagoslivljam Gospodina, koji je htio da budeš toliko moćan na nebu i na zemlji. Amen.

Litanije sv. Josipa

ZAVRŠETAK
TRIDESETODNEVNE POBOŽNOSTI


    Slavni sveti Josipe, koji si od Boga postavIjen na čelo najsvetije među svim obiteljima i kao njezin čuvar, udostoj se s neba čuvati moju dušu koja te moli da bude prihvaćena pod plašt tvoje zaštite.
     Odsada te izabirem za svojega oca, zaštitnika i vođu, polažući pod tvoju posebnu zaštitu svoju dušu, svoje tijelo, sve što imam i što jesam, svoj život i svoju smrt.
     Pogledaj me kao svoje dijete; obrani me od svih mojih neprijatelja, vidljivih i nevidljivih; pomogni mi u svim potrebama; utješi me u svim životnim gorčinama, a osobito u smrtnoj agoniji. Uputi jednu riječ za mene ljubljenomu Otkupitelju, kojega si kao dijete nosio na svojim rukama, i onoj slavnoj Djevici, čiji si bio ljubljeni zaručnik.
     Udijeli mi one milosti i blagoslove koje ti smatraš korisnima za moje istinsko dobro i za moje vječno spasenje, a ja ću sve učiniti da ne budem nedostojan tvoje osobite zaštite. Amen.

 

 

 

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Zaštita privatnosti
Kolačići

KAKO DO NAS


PRATITE NAS NA FACEBOOK-U!