Featured

Sinovi Bezgrješnog Začeća i CistercitiSinovi Bezgrješne u Hrvatskoj
     Službeni početak utemeljenja zajednice u Kutini jest 1. svibnja 2010. Iz toga kraja (točnije iz Zbjegovače) potječe sluga Božji Ivan Bonifacije Pavletić (1864.-1897.) koji se Redu pridružio u Rimu. Umro je na glasu svetosti te je započet postupak beatifikacije. U Kutini su u tijeku pripreme za otvaranje Doma za dnevnu njegu starijih osoba, a u Sisku za otvaranje fakulteta. 

 

  
Cisterciti
    
Cisterciti su monaški red u Katoličkoj crkvi koji je nastao krajem 11. st. kao ogranak velike benediktinske obitelji. Osnovao ga je opat Robert u Francuskoj, u gradu Citeauxu koji se na latinskom nazivao Cistercium pa je otuda Red dobio ime. Brća žive po pravilu sv. Benedikta i molitva, na koju se okupljaju sedam puta dnevno, prvi je temelj njihova monaškog života. Monasi međusobno ne razgovaraju, a dužni su obavljati i fizičke poslove poput radova u vrtu i šumi. Kao i benediktincima, njihovo geslo je „Moli i radi“.


Cisterciti u Hrvatskoj
     Prvi cisterciti došli su u naše krajeve oko sto godina nakon osnutka reda. Prva opatija osnovana je u Topuskom (1208.g.), a druga u Kutjevu (1232.g.), od koje su ostali samo podrumi vinarije. Upravo su oni u srednjem vijeku donijeli iz Francuske vinovu lozu u Slavoniju te se bavili proizvodnjom vina. Sredinom 16. st. cisterciti su nestali iz hrvatskih krajeva te su se zaslugama kardinala Franje Šepera ponovo vratili nakon više od 400. godina. Od 1982. g. postoji zajednica cistercita u Jastrebarskom gdje su preuzeli bivši dominikanski i potom franjevački samostan.

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Zaštita privatnosti
Kolačići

KAKO DO NAS


PRATITE NAS NA FACEBOOK-U!