Featured

Službenice Bezgrešne Djevice Marije i Službenice Milosrđa – Ančele

Tako je o. Jeremija sa župnikom Seleckim osnovao novu Družbu apostolskog karaktera. Misao vodilja nove Družbe bila je služiti svome narodu tamo gdje je najveća potreba, u odgoju mladeži, brizi oko bolesnika i nemoćnih i uređivanju Božjega hrama.

Službenice Bezgrešne u Hrvatskoj
    Sestre su u Hrvatsku došle 1906. godine u Zagreb. Otada su mnoge u tome gradu stekle katehetsko, filozofsko-teološko i medicinsko obrazovanje. Radile su i u bolnicama te njegovale bolesnike u domovima. Svojom prisutnošću na hodočašćima i nedjeljnom bogoslužju u grkokatoličkoj konkatedrali u Zagrebu, pridonose upoznavanju ljudi s grkokatoličkim obredom.

                          

SLUŽBENICE MILOSRĐA – ANČELE

Utemeljiteljica Ančela je Paola di Rosa rođena 1813. u Bresci na sjeveru Italije, u bogatoj plemićkoj obitelji. Kada je u njezinom rodnom mjestu 1836. zavladala kolera, dok su svi bježali kako bi izbjegli zarazu, Paola je zamolila oca da joj dopusti da skrbi za oboljele. Neumorna u ljubavi za druge, svojim je primjerom privukla mnoge djevojke koje su se željele posvetiti dobrim djelima. Sa suradnicama je počela raditi 1840. godine.
Uzimaju ime Ancelle della Carità (Službenice Milosrđa), a službenu potvrdu Reda dobile su 1847. god. Paola uzima redovničko ime Marija Krucifiksa. Osim rada u bolnici preuzela je zavod za napuštenu žensku mladež, organizirala duhovne vježbe za mlade, otvorila oratorij za mlade te školu za gluhonijeme.

Ančele u Hrvatskoj
    Ubrzo nakon odobrenja zajednice, došle su u Dubrovnik 1853. i otvorile kuću na Pilama te upravljale sirotištem. Otvorile su i odgojni zavod, pučku i građansku školu, preparandiju, a gradile su i crkvu sv. Vinka Paulskog. Potom su došle i u Split te otvorile školu, zabavište, internat za djevojke i školu ručnih radova. Danas im je sjedište u Splitu, a zajednica broji oko 160 sestara.

 

 

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Zaštita privatnosti
Kolačići

KAKO DO NAS


PRATITE NAS NA FACEBOOK-U!