Featured

MILOSRDNA BRAĆA SV. IVANA OD BOGA

Razdijelio je sva svoja zemaljska dobra te je hodao ulicama bijući se u prsa i moleći za Božje milosrđe. Misleći da je poludio, sugrađani su ga zatvorili u psihijatrijski dio kraljevske bolnice u Granadi. Duboko potresen susretom s ostalim bolesnicima, budući da se ubrzo uspostavilo kako je zdraviji i razboritiji od onih koji su ga zatvorili, po izlasku iz bolnice počeo je skrbiti za bolesne, slabe i mentalno bolesne. Glas o njegovoj nesebičnosti i milosrdnom služenju naglo se proširio pa je počeo dobivati pomoć lokalnih svećenika i liječnika. Nakon nekoliko godina ustanovljena je psihijatrijska bolnica, jedna od prvih u tom dijelu svijeta. Ubrzo se način suosjećanja prema bolesnima, siromašnima i mentalno bolesnima proširio širom Španjolske te je do 1648. samo u toj zemlji red brojio preko 80 bolnica. Dva su vjerska reda proizašla iz grupe dobrovoljaca koji su pomagali Ivanu u njegovu poslu u bolnici u Granadi:

1. bratski Red nazvan Bolnički red sv. Ivana od Boga, utemeljen 20-tak godina nakon Ivanove smrti, koji je danas prisutan u 48 zemalja, u preko 250 bolnica, gdje brinu o mentalno bolesnima, emocionalno izmučenima, siromašnima i beskućnicima. Braća žive po Pravilu sv. Augustina te uz zavjete čistoće, poslušnosti i siromaštva imaju i četvrti, a to je hospitalitet.

2. Red sestara sv. Ivana od Boga osnovan u irskoj 1871. godine. 


Milosrdna braća u Hrvatskoj
    
Do 1918. god. milosrdna braća imali su bolnicu u Zagrebu, na Trgu bana Josipa Jelačića, od čega je ostala samo kapelica Ranjenoga Isusa, a djelovali su i u Zadru. U dogovoru s požeškim biskupom Antunom Škvorčevićem vratili su se u Hrvatsku 2006. god. i uspostavili Provinciju sv. Ambrozija, a 29. svibnja 2011. god. na Strmcu pokraj Nove Gradiške otvorena je i blagoslovljena psihijatrijska bolnica sv. Rafaela koju je izgradio Bolnički red Milosrdne braće sv. Ivana od Boga.

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Zaštita privatnosti
Kolačići

KAKO DO NAS


PRATITE NAS NA FACEBOOK-U!