12. O Uskrsnom vremenu i bijelom ruhu

12. O Uskrsnom vremenu i bijelom ruhu

Gotovo je! Smrt je pobijeđena, a mi smo otkupljeni! On je živ!

Ušli smo u sveto i najradosnije vrijeme u kršćanstvu. Sljedećih 50 dana slavimo i razmatramo Kristovo uskrsnuće. To je temelj naše vjere, jer: „Ako, pak, Krist nije uskrsnuo uzalud je, doista, propovijedanje naše, uzalud i vjera naša“! (1 Kor 15,12).

Uskrsno vrijeme započinje nakon Večernje Velike subote, odnosno Vazmenog bdijenja, kada je Krist svojim svjetlom rasvijetlio tmine mraka (simbolika uskrsne svijeće s kojom se ulazi u tamnu crkvu), pa do svetkovine Duhova (Pedesetnica).

Prvi tjedan u Vazmenom vremenu nazivamo „Vazmenom osminom“. Što označava taj tjedan? Naime, svaki dan u Vazmenoj osmini je svetkovina koja traje do iduće - „Bijele“ ili „Tomine“ nedjelje, odnosno od nedavno nove svetkovine nedjelje „Božjeg milosrđa“. U te dane, jer je svaki dan svetkovina Uskrsa, nema posta i nemrsa (čak niti petkom).

Bijela nedjelja, druga nedjelja po Uskrsu, naziva se tako jer su u pretkoncilsko vrijeme, od dana krštenja na Veliku subotu pa do druge nedjelje po Uskrsu, katekumeni po svom naselju ili selima nosili bijele haljine kao znak novokrštenika.

U liturgiji se od Velike subote ponovno vraća himan „slava“ i usklik „aleluja“!
Ponovno se „na sav glas“ oglašavaju orgulje i zvona, a pjevači ponovno mogu slaviti Gospodina uz veselije ritmove pjesama.

Tijekom uskrsnog vremena crkve i svećenici urešeni su ruhom bijele boje. Bijela boja je boja radosti, mira, jasnoće i čistoće. Kako sam u počecima ovog pisanja tekstova o liturgiji objašnjavao, bijela boja ruha koristi se u uskrsnom i božićnom vremenu, na svetkovine, blagdane svetaca i marijanske blagdane.

Crkve se ponovno urešuju cvijećem i raznim nakitima, sve kako priliči najsvečanijem danu u kršćanskoj vjeri. Tijekom svibnja, koji je poznatiji kao „Marijin
mjesec“, crkve se najčešće kite bijelim ljiljanima.

Tijekom vazmenog vremena umjesto „Anđeo Gospodnji“ moli se „Kraljice Neba“.
Tako sve do svetkovine Duhova. Ono se može i pjevati kao izlazna pjesma na kraju svete Mise, ali i kao zasebna pjevana molitva prije izlazne pjesme sa pripadajućom završnom molitvom.

Dragi čitatelji, neka ovo uskrsno vrijeme bude prožeto obiljem radosti i mira u vašem srcu, a uskrsli Krist neka prosvijetli vaš život svojim svijetlom i blagoslovom.

Sretan Vam Uskrs!

 

Autor: Ivan Brodarić
Tekst pregledao i odobrio: katolički svećenik

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Zaštita privatnosti
Kolačići

KAKO DO NAS


PRATITE NAS NA FACEBOOK-U!