Featured

Misijska Družba Duha Svetoga (spiritanci)

 

Claude se založio za evangelizaciju siromaha, osobito za siromahe u dalekim zemljama. Dvije godine poslije ređenja umro je u tridesetoj godini života, no njegovi misionari već su radili u napuštenim župama južne Francuske, u Africi, Aziji, kod Indijanaca i afrikanskih robova u Americi.

Francois Marie Paul Libermann

Obraćeni Židov Francois Marie Paul Libermann (1802. – 1852.) želio je biti u Parizu svećenik i misionar. Još prije svog ređenja zamolio je papu Pia IX. dopuštenje za osnivanjem nove družbe.

Nakon sastavljanja pravila za svoju zajednicu i njegovog čudesnog ozdravljenja od epilepsije u Loretu, dvije godine poslije ređenja, 1841. osnovao je Družbu Presvetog Srca Marijina za evangelizaciju Afrike i oslobođenih robova u Americi.

Prema preporuci crkvenih krugova u Rimu i Parizu, njegova se mlada zajednica spojila sa starijom Družbom Duha Svetog i tako je nastala današnja Misijska Družba Duha Svetog. Ta se misijska družba proširila na sve kontinente osim Australije i danas broji oko 3500 članova u 61 zemlji svijeta.

 

Apostolat

Misionari Družbe postavljaju si za cilj evangelizaciju i misijsko djelovanje za razvoj, napose u područjima destabiliziranim nakon ratnih sukoba, pastoralnu i humanitarnu pomoć izbjeglicama, prognanima i mladima na margini društva, dijalog s Islamom i drugim religijama, rade na razvitku cijelog čovjeka, osnivaju nove kršćanske zajednice i školuju domaći kler i katehete, tj. dijele život drugih poštujući ljudske i kulturne vrijednosti drugih.

 

Spiritanci u Hrvatskoj

U Hrvatskoj Družba djeluje od 1981. godine. Danas imaju dvije zajednice: u Podvinju i Osijeku. Donedavno su pripadali Njemačkoj provinciji, a 2002. su dobili povlašteni status međunarodne grupe podređene generalnoj kući u Rimu.

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Zaštita privatnosti
Kolačići

KAKO DO NAS


PRATITE NAS NA FACEBOOK-U!