Featured

MISIONARI MONFORTANCI – Družba Marijina (SMM)

Unatoč poteškoćama koje je prolazio, osjećao je veliku utjehu Majke Božje. Imao je posebnu milost da je Isusovu prisutnost mogao vidjeti u osobama siromaha i bijednika. Oni su ga prozvali „dobri otac Montfort“.

Karizma i duhovnost Družbe

Sveti Ljudevit dobio je od pape Klementa XI. počasni naziv „apostolski misionar“. Svrha njegovih misija bila je obnova kršćanskog duha među kršćanima, obnavljajući svijest o krsnim obećanjima kroz predanje tj. posvetu vlastitog života Blaženoj Djevici Mariji. Monfortanska duhovnost je prije svega put traženja i suobličenja Isusu Kristu, a najsavršenije sredstvo ili put kojim se postiže sjedinjenje s Božanskom Mudrošću jest istinska pobožnost prema Presvetoj Djevici. Osvijetliti lik i ulogu Majke Božje u povijesti spasenja te u kršćanskoj duhovnosti, jedno je od specifičnih poslanja misionara monfortanaca. Sveukupno poslanje može se sažeti u četiri izraza: evangelizacija, Marija, promjena mjesta boravka i rad u zajedništvu. Žensku granu Monfortanske obitelji čine sestre Kćeri Mudrosti koje je, zajedno sa sv. Ljudevitom, utemeljila blažena Marija Lujza od Isusa (1684.- 1759.)

Monfortanci u Hrvatskoj

Oci monfortanci prisutni su u Hrvatskoj od 1976. god. Ta se godina uzima kao službeni početak jer je tada blagoslovljena kapelica njihova samostana na Sv. Duhu u Zagrebu. No kako su oci bili u novicijatu u Italiji, gdje su završili cijelu formaciju, magistrirali na papinskim sveučilištima i postupno se vraćali u Zagreb, prva redovnička zajednica utemeljena je 2001. godine. Danas se njihov samostan nalazi u Blatu kraj Zagreba. U svom pastoralu pomažu na župama, animiraju neke crkvene pokrete, vode duhovne vježbe za redovnice, drže duhovne obnove, neki su na službi u Vojnom ordinarijatu. U samostanu u Blatu održavaju se raznoliki duhovni programi: okupljaju se molitvene zajednice, tjedno euharistijsko klanjanje i mjesečno noćno bdijenje.

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Zaštita privatnosti
Kolačići

KAKO DO NAS


PRATITE NAS NA FACEBOOK-U!